Psikometrik Testler

Zeka testleri olarak genellenen bu testlerde, kişinin farklı alanlardaki becerileri (görsel-mekansal-motor beceriler, sözel ifade, parça-bütün algısı, vb.) değerlendirilerek bir profil çıkarılır.

Psikometrik Test Nedir?

Psikometrik test, kişinin bilişsel açıdan becerilerini ölçebilmek, yeteneklerini test edebilmek ve de kişiliğinin belirli yönlerini ortaya çıkararak kişinin alanında daha da başarılı olmasını sağlayan ve bu yolda yol göstermek amacıyla yapılan bir testtir.

Psikometri, bireylerin kişisel özellik ve niteliklerini değerlendiren bir bilim dalıdır. Psikometrik test ise; kişinin bilişsel açıdan becerilerini ölçebilmek, yeteneklerini test edebilmek ve de kişiliğinin belirli yönlerini ortaya çıkarmak ve kişiyi dalanında daha başarılı yapmayı amaçlayan ve bir araya getirilmiş olan bir dizi problem ve soru bütünüdür.

Geçmiş zamanlar da askeri hizmete veya üst düzey yöneticiliğe uygunluk pozisyonları gibi alanlarda çalışması istenen bireyin durumunu belirleyebilmek amacıyla kullanılan psikometrik test; günümüzde işverenler tarafından çalışan adaylarını test etmek amacı ile kullanılmaktadır. Bu testler yardımı ile işverenler potansiyel çalışanlarının, CV adı verilen özgeçmişlerinin ve de mülakat esnasında verdikleri cevaplarının beceri ve kişilik noktasında uyuşup uyuşmadığını kontrol edebilmektedirler.

Psikometrik Nasıl Yapılır?

4 Adet adet kavanoz (herhangi bir kapatılabilir kapta olabilir) alarak dışlarını kaplayın. (Kâğıt sarıp bantlayabilirsiniz.)

  • İçlerine farklı nesneler yerleştirerek kapatın.
  • Gözlerinizi kapatın ve kavanozların içine eklediğiniz nesnelerden birini zihninizde canlandırın.
  • Derin trans halinde iken (ileri aşamalarda istediğiniz an) elinizi kavanozların üzerinde gezdirin. Zihninizde canlandırdığınız nesne ile ilgili en yoğun hissettiğiniz kavanozu alarak yan tarafınıza bırakın.
  • Kavanozlara eklediğiniz farklı bir nesneyi zihninizde canlandırın. Bu defa kavanozlara dokunarak zihninizdeki görüntü ile bağ kurduğunuz (his, görüntü) kavanozu alarak diğer tarafınıza bırakın.
  • Gözlerinizi açarak sonuca bakın. Benzeri çalışmaları ilk kez yapıyorsanız bu tekniği gün içerisinde sadece bir kez uygulayın. Bir hafta boyunca aldığınız sonuçları not edin. Yanılma payını azaltmak için “bir gün, önce elinizi kavanozun üzerinde gezdirirken diğer gün, önce kavanozlara dokunun. Bu sıralamayı her gün değiştirin)
  • Elinizi dokundurduğunuzda mı üzerinde gezdirdiğinizde mi daha iyi sonuç aldınız? Çıkan sonuca göre çalışmalarınızı o yöne ağırlık vererek devam ettirin.

Dikkat edilmesi gereken noktalar,

  • Psikometri çalışmaları ruhsal hassasiyeti artıracağı için sürekli yapılmamalıdır.
  • Dokunduğunuz her maddenin, insanın ve girdiğiniz her ortamın enerjilerinin sizi rahatsız etmemesi için kısa süreli ve kontrollü çalışılmalıdır.
  • Kontrol aşamasında bağlantı kurmak için imajinasyon yöntemlerini kullanmak psikometrik özelliklerin sadece imajinasyon çalışması ile bağlantılı olmasını sağlayacaktır. Bunun dışında bu özelliğin kullanılmaması kontrolsüz etkilerin büyük oranda etkisiz kalmasını sağlayabilir!

Psikometrik Neyi Ölçer?

Esas olarak üç tip psikolojik test vardır:

  • Zeka için psikometrik testler: Yeni bir ortama uyum sağlama yeteneği, yeni kuralların veya sorumlulukların keşfi veya entegrasyonu, bir durumu analiz etmek ve çözüm bulmak için özetlemek amacıyla ölçülür.
  • Kişilik anketleri: Başkalarıyla nasıl ilişki kurduğumuza ve sosyal yaklaşımlara, dinleme becerilerimize, titizliğe ve yeniden teyit etme yeteneğine dayanan testlerdir.
  • Projektif testler: Kişiliğimizi, yapısını ve organizasyonunu, düşüme biçimini,  genel olarak anlamamıza izin veren testler.

Psikolojik testler de zaman sınırlı bir test olarak sunulabilir. Genellikle 1 saat 30 dakika dayanırlar ve aşağıdaki bölümlere ayrılırlar:

  • Sözel yetenek: 20 dakikada 25 soru.
  • Sayısal yetenek: 20 dakikada 15 soru.
  • Mantıksal akıl yürütme: 25 dakikada 20 soru.
  • Dikkat-hafızaya yerleştirme: 10 dakikada 4 soru.

Bu testler ne içindir?

Büyük şirketler, kamu hizmetleri genellikle yeni üye seçmek için bunları kullanır. Aday daha iyi tanımlanır, zekasını, analiz ve sentez ruhunu ve yaratıcılıklarını ölçer.
Psikometrik testler 20. Yüzyılın başlarında oluşturulmuş olup, eğitim alanları içerisinde genellikle kullanılıyordu. 2000’li yıllardan sonra bu sistem değişmeye başladı ve sadece okullar için değil işe alım ve çalışan personele terfi süreçlerinde de kullanılmaya başlanmıştır.

Yapılan araştırmalara göre dünyanın en önemli şirketlerinin %80’i psikometrik testleri şirketlerine göre düzenleyip uygulamaktadırlar. Ve yine yapılan araştırmalarda bu testlerin kaliteyi daha fazla artırdığını ortaya çıkarmıştır.

 

Nevşehir Psikiyatri
Yeni Mah. Sahil Sok. No:24/12 (Nissara AVM yanı ) Nevşehir
[email protected] 0539 656 30 90