Stroop Testi

Bu test değişen taleplere karşı hastanın algısal kurulumu (set) değiştirip, değiştiremeyeceğini ölçmektedir. Bu test için dört farklı kart kullanılmaktadır.

Stroop Testi Nedir?

Stroop testi, üç kısımdan oluşan ve kişinin dikkatini ölçmek için yapılan zihinsel  kontrol testidir.

Stroop dikkat testi ilk aşamasında kişilere renklerin isimleri sunularak bu renklerin hızlı bir şekilde okunması istenir.

Örneğin yazı tipi hangi renge sahip olursa olsun “kırmızı” olarak okunacak. İkinci basamağında mürekkep aracılığıyla basılan nokta kümelerinin hangi renkte olduğunu hızlı bir şekilde söylemeleri istenir. Örneğin “kırmızı” kelimesi sarı yazı tipiyle yazılmışsa, “kırmızı” yerine “sarı” denilmesi gerekir. Testin son aşaması olan üçüncü aşamada ise rengin adından farklı renkle yazılan kelimelerin mümkün olan en hızlı şekilde yüksek bir sesle okunması istenir. Örneğin “mavi” kelimesi kırmızı veya siyah renkle yazılmıştır. Bu deneylerin sonucunda kişilerin stroop etkisi meydana çıkar.

Stroop etkisinin insan beyninde nereleri etkilediği görüntüleme teknileri ile araştırıldığında iki bölgenin rolü olduğu bulunmuştur. Bunlar anterior singulat korteks ve dorsolateral prefrontal kortekstir. Kelime ve renge baktığınızda her iki bölge de aktif olur ve dorsolateral prefrontal korteks hafıza ve diğer idari işlevlerle uğraşırken, anterior singulat korteks odaklanmayı ayarlar ve uygun yanıtın verilmesini sağlar.

Posterior dorsolateral prefrontal korteks beynin var olan amaca göre uygun kurallara uymasını sağlamaktan görevlidir. Testten önce size kurallar söylendiğinde bu kurallara uymanızı sağlayan bölge posterior dorsolateral prefrontal kortekstir (ne isim ama). Stroop etkisinde bu bölge sadece renk algısından sorumludur. Bu bölge gereksiz bilgiyi ayıklama meşguldür ama kelimenin anlamsal önemi beyin için renk algısından daha önemlidir aslında. Sol dorsolateral prefrontal korteks bireyin renk-kelime zıtlığındaki beklentileriyle daha fazla ilgili iken, sağ dorsolateral prefrontal korteks dikkate bağlı zıtlıkları azaltmayı amaçlar. Mavi ile yazılmış kırmızı sözcüğünü okurken sol dorsolateral prefrontal korteksiniz kırmızı derken, sağ dorsolateral prefrontal korteks mavi demeye çalışır.

Stroop Etkisi Nedir?

Stroop etkisi, kişinin beyninin Esneklik, Dikkat ve İşlem hızı kapasitelerine ulaşılmak için yapılan testin sonucudur. Keşfedilmesinden bugüne kadar popüler bir nöropsikolojik test olarak bilinmiştir. Bu test ile kişinin beyinsel anlamdaki esneklik, dikkat ve hızı ölçülür. Bu ölçüm sonucunda değerlendirmeler yapılarak kişinin şu bilişsel rahatsızlıkları meydana çıkabilmektedir:

  • Beyinde oluşan hasarlar
  • Demans (Bunama) ve diğer nörodejeneratif hastalıklar
  • Dikkat eksikliği
  • Hiperaktivite bozukluğu 

Stroop Testi Neyi Ölçer?

Stroop testi beyinde oluşan hasarlara bağlı olarak işlev bozuklukların ve bilinçsel bazı hastalıkların değerlendirilmesine yapılan bir testtir.

Nöropsikolojik bir test olan stroop testi, bozucu etkiyi ölçer. Bu bozucu etkide renk-kelime bozucu etkisinin ölçümü sağlanır. Renk- kelime bozucu etkisinin ulaşabilmek  için yazı ile yazıda kullanılan mürekkebin rengi ifadelerinin farklı olması gerekmektedir.

Stroop Testi Araç ve Gereçleri

Stroop testi, bilgisayar üzerinden uygulanabilen bir  testtir. Testte 24 adet rengi ifade eden kelime bulunur. Testte 45 punto büyüklüğünde kelimeler hazırlanır. Uyarıcı kelimeler siyah bir zemin üzerinde ve bilgisayar ekranından yaklaşık olarak 1 metre mesafeden sunulur. Stroop testinde iki tür uyarıcı kelime kullanılır ve kelimeler eşit  sayıdadırlar.

Kelimelerin okunması sırasında verdikleri tepkileri bir cihaz kullanılarak ölçüm yapılır. Test sırasında rengin aynı olması durumunda 1 numaralı tuşa, rengin aynı olmaması durumunda 2 numaralı tuşa hızlı bir şekilde basmaları istenir. Bu sayede tepki zamanları ölçülür. Tepki zamanları, ekranda görünen bilgisayar yardımıyla tuşa bastığı zaman arasındaki geçen süreyle ölçülmektedir. Bu sayede doğru veya yanlış tepkileri ölçülerek buna göre stroop testi sonucu çıkarılır. Stroop testi puanlaması yapılırken uyuşan ve uyuşmayan tüm uyarıcı koşullar ele alınarak davranışsal verilere varyans analizi uygulanır.

Sonuç itibari ile stroop testi verileri  ile elde edilen OİP( Olayla İlgili Potansiyeller)   verileri uyarıcıya verilen tepkinin doğruluk ve yanlışlık durumuna göre puanlanır. Yani sadece uyarıcının etkisi değil, kişinin  verdiği tepkiler de stroop testinin sonuçlanmasında oldukça büyük bir öneme sahiptir.

 

Nevşehir Psikiyatri
Yeni Mah. Sahil Sok. No:24/12 (Nissara AVM yanı ) Nevşehir
[email protected] 0539 656 30 90