Psikiyatri, Psikoloji ve Psikoterapi Arasındaki Fark Nedir?

PSİKİYATRİ, PSİKOLOJİ VE PSİKOTERAPİ ARASINDAKİ FARK NEDİR?

Alanında olmayan insanlar için, bir psikiyatrist, bir psikolog, ve psikoterapist  arasında ayrım yapmak söz konusu olduğunda, çoğu kişinin kafası oldukça karışır. Bu nedenle, burada kısa ve öz bir açıklama yapmayı umuyoruz.

Psikiyatri, psikoloji ve psikoterapi rolleri arasında önemli farklılıklar vardır ve çalışmaları önemli ölçüde örtüşse de farklı türdeki sorunlarla ilgilenme eğilimindedirler. 

Psikiyatri Nedir?

Psikiyatri, zihinsel bozuklukların ve bunların teşhisi, yönetimi ve önlenmesinin incelenmesidir. Psikiyatristler, psikiyatride uzmanlaşmış tıp doktorlarıdır ve çoğu lisansüstü çalışmanın tamamlanması dört yıl sürer. Psikiyatristler, hastalar için ilaç yazabilecek tek profesyonellerdir. Genellikle geniş bir genel vaka yükünü özel uzmanlık ve araştırma alanıyla birleştirirler.

Psikoloji Nedir?

Psikoloji insanlarınI yönlendiren düşünme, duygulanma, davranış biçimlerinin tamamıdır. Psikoloji, davranışın tüm yönleriyle ve bu davranışın altında yatan düşünce, duygu ve motivasyonlarla ilgilenir.

Psikoloji, öncelikle zihnin normal işleyişi ile ilgilenen ve öğrenme, hatırlama ve çocukların normal psikolojik gelişimi gibi alanları araştıran bir disiplindir.
Psikologlar zihnin çalışma şekli ile ilgilenir ve ruh sağlığı çalışmaları ile eğitim ve mesleki psikolojisi gibi çeşitli alanlarda uzmanlaşabilirler. Psikologların genellikle tıbbi olarak kalifiye olmadıklarını ve psikoloji eğitimi alan kişilerin yalnızca küçük bir bölümünün hastalarla ilgilenebilriler.

Psikoterapi nedir?

Psikoterapi, bireysel, grup, çift ve aile psikoterapisi gibi birkaç farklı farklı alnda uygulanan stres, duygusal sorunlar, ilişki sorunları veya bağımlılıklar gibi durumlarada uygulanan bir tedavi yöntemidir.

Psikoterapide birçok terapi yöntemi vardır bunlar;

  • Bilişsel Davranışçı Terapiler
  • Psikanalitik Tedaviler
  • Psikodinamik Terapiler
  • Sistemik ve Tile Tsikoterapisi
  • Sanat Terapileri
  • Oyun Terapileri
  • Hümanist ve Bütünleştirici Psikoterapiler
  • Hipno-Psikoterapi

Nevşehir Psikiyatri
Yeni Mah. Sahil Sok. No:24/12 (Nissara AVM yanı ) Nevşehir
[email protected] 0539 656 30 90