Atipik Psikoz

Atipik Psikoz Hastalığı Nedir?

Atipik Psikoz bir akıl hastalığı olup bir grup psikiyatrik hastalıkları kapsayan ana tanımıdır Kısa reaktif veya şizoaffektif psikoz tanımlarına uymayan ve bu sınıflardan herhangi birine girmeyen karışık ve sınırları belirsiz psikoz olgularına atipik psikoz denmektedir.

Atipik Psikoz Belirtileri Nelerdir?

Psikoz birden ortaya çıkan bir durum değildir ama genellikle teşhisten önce aşağıdaki belirtiler oluşur bireyin ailesi veya kendisi rahatsızlık öncesi şu psikoz belirtilerini gösterir.

  • Mistik delüzyonlar

Hiçbir gerçek temele dayanmayan değiştirilmesi imkansız olan inanışlardır. bu inanışlar, yanlış olduğunu gösteren kanıtlarla da düzeltilmek istense de düzeltilemez tat koku sıcaklık gibi şeyleri diğer  kişilerden farklı algılayabilirler.

  • Asosyallik

Hastalığın başlarında kişide şunlar ortaya çıkar kişilerin geneli yakın çevresiyle iletişim kurmakta zorluk çeker. Her zaman yalnız kalma isteği, insanlara karşı güvensizlik ortaya çıkar.

  •  İştahsızlık

Fiziksel belirtilerin başında iştahsızlık gelir eskisi kadar yememe anı kilo kayıpları bir şeyler yememe isteği ortaya çıkar.

  • Düzensiz uyku

Uyku düzeni bozulan kişiler günün tümünü yatakta geçirebilir yada sadece günde 3 - 4 saat uyuyabilir. Düzensiz uyku oldu için odaklanma unutkanlık ve dikkat eksikliği görülür.

  • Paranoya

Kendini sürekli bir tehdit altında hisseden psikoz hastası, sürekli arkasında yada takip edildiğini düşünür. Hastalığın ilerleyen evrelerinde bu daha da sık görülmeye başlar.

Atipik Psikoz Neden Olur?

Her bir psikoz vakasının yaşadığı olaylar faklıdır ve kesin bir nedeni yoktur Bununla birlikte, psikoza neden olan bazı hastalıklarda vardır madde kullanımı uyku eksikliği gibi durumlar atipik psikozu etkiler.

Atipik Psikoz Ne Demek?

Atipik, isminden de anlaşıldığı gibi aslında DSM ve ICD gibi teşhis kriterlerini sistematik olarak sunan psikiyatrik sınıflama sistemlerinde , psikoz olarak nitelendirilen bozukluklarda belirlenen tanı kriterlerine verilen addır.

Atipik Psikoz Nasıl Tedavi Edilir?

Pisikoz yaşayan insanlar çabuk sinirlenir ve çevrelerine zarar verirler bunu engellemek için bir doktor yada müdahale personeli hastayı sakinleştirmek için enjeksiyon yada sıvı ilaç uygular ve hastanın sakinleşmesi için kontrollerde bulunur.

Atipik Psikoz Genetik Mi?

Psikozun genelde genetik oldu düşünülür. Yakın akrabalardan birinde psikoz varsa çıkma olasılığı fazladır. Ancak sadece genler değil diş etkenlerde  psikozun ortaya çıkmasında çok büyük bir etkendir.

Psikozun Nedenleri?

Her bir psikoz vakası farklıdır ve kesin nedeni her zaman net değildir. Bununla birlikte, psikoza neden olan bazı hastalıklar vardır. Uyuşturucu kullanımı, uyku eksikliği ve diğer çevresel faktörler gibi tetikleyiciler de vardır. Ek olarak, bazı durumlar belirli psikoz tiplerine neden olabilir.

Atipik Psikoz Psikoz Tedavisi?

Psikoz başka bir hastalık ya da  madde kullanımı gibi bir sebepten kaynaklanıyorsa hastalığı tedavi etmek için ilk önce madde kullanımını bıraktırmak ve hekiminizin talimatlarına uymak gerekir Asil tedavi ilaç tedavisidir. İlaç tedavisini doktorun verdiği şekil ve sürede kullanmak önemlidir

Psikoz tedavisi, ilaç tedavisi ve tedavinin bir kombinasyonunu içerebilir. Çoğu insanda tedavi ile birlikte semptomlarda iyileşmeler görülür.

Sakinleştirme: Bazen psikoz yaşayan insanlar aşırı tedirginlikten dolayı kendilerine veya başkalarına zarar verme riski altında olabilirler. Bu durumlarda, onları hızlı şekilde sakinleştirmek gerekebilir. Bir doktor veya acil müdahale personeli hastayı rahatlatmak için hızlı etkili bir enjeksiyon veya sıvı ilaç uygulayacaktır.

İlaç: Psikoz belirtileri antipsikotik adı verilen ilaçlar ile kontrol altına alınabilir. Halüsinasyonları ve sanrıları azaltır ve insanların daha net düşünmelerini sağlar. Reçete edilen antipsikotik türü semptomlara bağlı olacaktır.

Çoğu durumda, kişilerin semptomlarını kontrol altına almak için sadece kısa bir süre antipsikotik kullanmaları gerekir. Şizofreni hastaları ömür boyu ilaç kullanmak zorunda kalabilir.

Bilişsel davranışçı terapi:Psikotik ataklarınız olduğunda onları tanımanıza yardımcı olabilir. Ayrıca, gördüğünüz ve duyduğunuz şeylerin gerçek veya hayal olup olmadığını çözmenize yardımcı olur. Bu tür bir terapi aynı zamanda antipsikotik ilaçların ve tedavinize bağlı kalmanın önemini de vurgulamaktadır. Bu tedavi, ilaçlarla tamamen çözülmeyen psikotik semptomlar için genellikle en yararlı olanıdır.

 

 

Nevşehir Psikiyatri
Yeni Mah. Sahil Sok. No:24/12 (Nissara AVM yanı ) Nevşehir
[email protected] 0539 656 30 90